Addi

Alla inlägg den 6 april 2008

Av Adriana - 6 april 2008 12:41

Så har det varit en tankvärd filmhelg. Den ena filmen såg jag på DVD (men hade hellre velat se den på bio), den andra såg jag faktiskt just på bio. (Den hade jag lika gärna kunnat se på DVD...)


Båda var bra, tycker jag.
Jag vet däremot inte om jag skulle rekommendera bägge till vem som helst. Jag råkar ha en hel del bekanta som inte tycker om att se sådant som är sorgligt, och absolut inte om det därtill är det "sorgligt slut", vilket det är på den ena. Eller sorgligt och sorgligt... det är inte ett Hollywoodslut helt enkelt.


Den jag velat se på bio men såg på DVD är "Into the wild", som är regisserad av Sean Penn och som är byggd på en bok av Jon Krakauer som i sin tur är baserad på en sann historia. Med korta ordalag handlar den om en kille som (är född i februari 1968 precis som jag, intresseklubben antecknar!) är intelligent, lyckad, avgår med utomordentliga betyg från college och har chans att komma in på Harward. Föräldrarna är rika men man anar att de inte direkt är lyckliga. Det kommer senare fram att de bär på en hemlighet som helt klart påverkar huvudpersonen.
Istället för att slå in på den givna vägen till framgång och rikedom så revolterar han mot vad han tycker är den förljugna världen, skänker bort sin utbildningsfond som föräldrarna sparat ihop, och drar iväg ut i världen med ryggsäck. Han hör inte ens av sig till sina föräldrar eller sin syster, som han ändå stod nära, utan han "försvinner" helt enkelt. I början lever han ur hand i mun och tar jobb här och var för att klara uppehället. Han träffar på intressanta bekantskaper, men hans mål är att i framtiden ge sig ut helt ensam i vildmarken i Alaska. Han tycker att mänskliga relationer är överskattade och att sanningen står att finna i den ensamma människans samspel med den orörda naturen.

Så småningom förverkligar han sin dröm.


Enormt vackra naturscenerier (därför bäst på bio) och mycket, mycket att tänka på. Inte en film för actiondiggaren direkt... Man får något att fundera på - inte en film som fladdrar förbi obemärkt. Skulle gärna höra vad ni tycker om ni ser den. Säg gärna om ni tycker att den slutade lyckligt eller inte.

Länk till trailer: http://www.sf.se/filmer/film?filmid=47000286


Film nr 2 är "Flyga Drake" som just nu är ganska omtalad.

Fredrik köpte boken och är helt begeistrad i den.

Handlar om två pojkar i Kabul, den ene är född in i en rik familj (eller: hans pappa är det, hans mamma dog när pojken föddes), den andre är tjänarens pojke. De hänger ihop i vått och torrt och tjänarens pojke är dessutom en trofast och ärlig person som inte sviker sin kompis vad som än händer. Och händer, det gör det. Något inträffar med tjänarens pojke den rike pojken ser, men inte vågar ingripa i. Detta ger honom sådana samvetskval att han inte längre förmår fortsätta vara vän utan snarare vill att tjänarens pojke ska försvinna. Så småningom invaderas Afghanistan av ryssarna och pojken och hans pappa flyr till USA. När pojken senare blir vuxen så får han ett telefonsamtal från pappans gamle vän som vill att han ska komma tillbaka till Kabul. Det finns ett sätt att sona det han (inte) gjort och att ställa allt tillrätta.
Länk till trailer:

http://www.sf.se/filmer/film?filmid=15004001


Jag tror säkert att boken är bättre, för även om det finns en massa att fundera på och analysera i denna film, så lär det vara djupare och mer heltäckande i boken. Men gillar man film, så kan man se denna också, med behållning.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Addis Blogg

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7 8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<<
April 2008 >>>

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

RSS

Kategorier

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards