Addi

Direktlänk till inlägg 28 april 2009

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två

Av Adriana - 28 april 2009 08:07

Har följt en otroligt bra artikelserie i DN.


Läs gärna den senaste delen: http://www.dn.se/insidan/vi-ser-det-vi-forvantar-oss-1.850883


Könsroller och identitet är något som alltid legat mig varmt om hjärtat och intresserat mig. Hur människor är mot varandra och vad som triggar olika reaktioner är inte något oförklarligt, utan vi agerar alla utifrån ganska självklara signaler och vi fostras alla till att upprepa det vi blivit lärda.


Mycket av vår fostran är nyttig och rätt för att vi ska kunna känna oss trygga i vår omvärld och ha en gemensam grund att stå på. Om allt och alla vore oförutsägbara så skulle världen kännas som en otrygg och knepig plats.

Men ibland begränsar vi våra barn genom vår fostran, genom vår vilja att förmedla gamla roller och mönster.

Om vi som föräldrar och om hela ens omvärld förmedlar att det bara finns vissa sätt att vara eller se ut som duger, så är det få barn som vågar stå emot och visa sitt rätta jag.

Alla flickor är inte intresserade av kläder och frisyrer. Men det finns pojkar som är det.

Alla pojkar är inte intresserade av att spela hockey och lyfta tyngder. Men det finns flickor som vill det.


Varje gång vi låser våra barn vid vissa förväntningar, varje gång vi lägger fram de förväntade leksakerna, de förväntade kläderna, varje gång vi tilltalar dem med förväntat tilltal så låser vi dem och stänger dörrar till andra möjligheter.


Som allltid när man pratar könsroller så finns det en del som tror att den som vill ge sig själv och sina barn fler möjligheter är ute efter att alla ska vara stöpta i samma form. Att alla ska gå klädda i nån sorts unisexoverall eller kanske att alla killar ska bli "fjolliga" och alla tjejer "butch".
Det är ju definitivt inte så. Det är ju meningen att de tjejer som gillar allt det vi idag klassar som särskilt feminint ska få ägna sig åt det, de killar som gillar sådant vi idag klassar som väldigt maskulint ska givetvis få ägna sig åt det, men det ska inte bara vara DE möjligheterna som står till buds. Det ska inte bara vara de sätten att vara eller se ut på som är de som föräldrarna och samhället framhåller och förordar.


Idag är det ändå något enklare för tjejer att ta till sig manliga attribut. Det är fortfarande svårare för killar att utan att behöva skämmas, ta till sig kvinnliga attribut.

Med något som liknar homofobi så ser föräldrarna till att styra om pojkar som gillar rosa eller vill leka med dockor.

...och stänger därmed dörren till den människan som den pojken kanske hade velat bli eller velat utforska - utan att för den skull vara eller bli homosexuell.


Jag anser att föräldrar är till för att ÖPPNA världen för sina barn, inte sluta den på grund av okunskap eller omedvetenhet.


Ska inte skriva mer om detta utan tycker att ni ska ta och läsa artiklarna och fundera en smula.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Adriana - 4 juli 2018 22:02

Helt utan några särskilda förväntningar så bokade vi en resa till Kroatien.Idén startade med att en bekants syster erbjuder seglingsresor i Kroatien. Bilderna därifrån såg verkligen fina ut, men jag är inte nån segelbåtsmänniska. Det kanske är jättet...

Av Adriana - 28 april 2018 14:48

På en middag häromveckan kom samtalet in på en bok som några hade hunnit läsa: Linus Jonkmans Introvert – den tysta revolutionen.   Nu har även jag hunnit läsa den (lyssna på, egentligen). En hel bok som ger mig och mina gelikar, upprättels...

Av Adriana - 12 januari 2018 20:24

Någon gång måste ju vara den första. Så nu blev det så: Kanarieöarna. Har faktiskt aldrig farit på en typisk svensk charterresa dit där nästan alla svenskar tycks ha tillbringat någon semester i sitt liv och deltagit grisfest eller letat hela vecka...

Av Adriana - 30 december 2017 16:15

   Då var det dags igen - ännu ett år har gått och det är åter dags att vänja sig vid att skriva en annan siffra sist på årtalet.       - Skumt år, 2017. Det har spretat än hit och än dit. De senaste åren oftast haft något tema som "håller ihop" ...

Av Adriana - 19 november 2017 18:53

Det var en gång några ingenjörer som arbetade på en firma som tillverkade mobiltelefoner. De var välutbildade och hade länge arbetat med telefontillverkning. De kunde det mesta, allt från att planera, prova, göra prototyper och sedan testa och förbät...

Presentation


Addis Blogg

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16 17 18 19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

RSS

Kategorier

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards