Addi

Direktlänk till inlägg 5 februari 2011

Den hemlige miljonären

Av Adriana - 5 februari 2011 14:37

Har precis tittat klart på första avsnittet av "den hemlige miljonären" som går på femman.

Kort beskrivet så är det nån rik person som klär ner sig och vistas i fattigare miljöer under en vecka för att därefter donera pengar till de personer eller hjälporganisationer som denne råkat på under sin vecka och som är värd dessa extra pengar.


I det här första avsnittet var det Ola Lauritzen (btw: what a waste! Skitsnygg karl och så är han gay...) som blivit jätterik bl a på att skriva böcker om GI och kost i allmänhet.

Han fick hänga med och dela ut mat till hemlösa, jobba på ett härberge och slutligen följa med en liten gråhårig tant till Malmskillnadsgatan och dela ut smörgåsar och kaffe/nyponsoppa till de "arbetande kvinnorna".

Det visade sig sedan att denna lilla gråhåriga tant själv varit prostituerad och missbrukare under en mycket lång tid och att hon nu, när hon kommit ur det hela, månade om de som fortfarande var kvar i misären. Pengarna från kyrkan räckte inte alltid till det hon delade ut och då tiggde hon ihop mer eller tog av sin egen pension.

Jag blev fullständigt tårögd när hon berättade om sitt öde och tänkte att det är en sjujäkla tur att det finns folk som arbetar frivilligt och osjälviskt för andras bästa. Hon blev förstås en av dem som Ola skänkte pengar till på slutet.


Det är egentligen väldigt tydligt hur hårt samhället blivit under de senaste decennierna och hur stora maskorna i det sociala närverket är. Trots vår höga skatt så räcker det inte långt och det känns som om det blir mer och mer accepterat att det finns väldigt fattiga människor i Sverige och man höjer inte längre på ögonbrynen när man råkar på hemlösa och utsatta.

En av personerna han mötte berättade hur hon blivit utblottad och gått från en trygg medelklasstillvaro till fattigdom på kort tid. Det behöver verkligen inte vara mer än en slump i vissa avseenden, vart man hamnar i det lotteriet.


Jag tror att vi i Sverige måste gå från att lita på att samhället ordnar för alla, till att de som har överflöd börjar måna om de som inte har något. Att dela med sig av sin tid och sitt överflöd, att rika människor donerar pengar - för det som kommer in via skatterna tycks ju inte räcka på långa när.


Ytterligare en fundering är om det är vettigt att jag slösar bort min energi och tid på något så ytligt som en ridklubb. Den består av folk som har gott om pengar (men ändå gnäller och vill ha mer av allt). I ett sånt här perspektiv tyr det sig som fullständigt bortkastad energi som kan läggas på något viktigare och bättre.


 
 
Cecilia

Cecilia

6 februari 2011 22:19

Har du bestämt dig än vad du ska lägga din energi på då? Hejja, hejja!

http://familjenhogberg.blogspot.com/familje

 
Ingen bild

Addi

7 februari 2011 15:45

Har ett år att fundera ut det, för mitt ordförandeuppdrag löper ett år till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Adriana - 4 juli 2018 22:02

Helt utan några särskilda förväntningar så bokade vi en resa till Kroatien.Idén startade med att en bekants syster erbjuder seglingsresor i Kroatien. Bilderna därifrån såg verkligen fina ut, men jag är inte nån segelbåtsmänniska. Det kanske är jättet...

Av Adriana - 28 april 2018 14:48

På en middag häromveckan kom samtalet in på en bok som några hade hunnit läsa: Linus Jonkmans Introvert – den tysta revolutionen.   Nu har även jag hunnit läsa den (lyssna på, egentligen). En hel bok som ger mig och mina gelikar, upprättels...

Av Adriana - 12 januari 2018 20:24

Någon gång måste ju vara den första. Så nu blev det så: Kanarieöarna. Har faktiskt aldrig farit på en typisk svensk charterresa dit där nästan alla svenskar tycks ha tillbringat någon semester i sitt liv och deltagit grisfest eller letat hela vecka...

Av Adriana - 30 december 2017 16:15

   Då var det dags igen - ännu ett år har gått och det är åter dags att vänja sig vid att skriva en annan siffra sist på årtalet.       - Skumt år, 2017. Det har spretat än hit och än dit. De senaste åren oftast haft något tema som "håller ihop" ...

Av Adriana - 19 november 2017 18:53

Det var en gång några ingenjörer som arbetade på en firma som tillverkade mobiltelefoner. De var välutbildade och hade länge arbetat med telefontillverkning. De kunde det mesta, allt från att planera, prova, göra prototyper och sedan testa och förbät...

Presentation


Addis Blogg

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

RSS

Kategorier

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards