Addi

Alla inlägg den 20 juli 2009

Av Adriana - 20 juli 2009 10:39

Glassar ombord på Hurtigruttens Kong Harald...


Fick ett plötsligt behov av vidder och dramatiska naturscenerier. Har man inte råd att åka till Island så får man pallra sig till Norge istället.

Problemet var bara att klämma in resan någonstans mellan allt som bör och måste göras + att det förstås är kul om Roland också har semester och kan följa med. Det blev därför efter ridklubbens planeringsdag och före Rimboritten...


Subarun har trist nog lagt sig till med skrammel och oroande missljud så vi fick damma av Volvon (som är en -90 påpekar Roland, inte en -91:a) som jämfört med Subarun faktiskt kändes som ett säkrare kort.


I med all packning - tält utifallatt men helst inte -  en massa mat och stormkök då alla säger att maten i Norge är snordyr, i även med yngsta ungen - och så iväg.

Första stoppet på vägen blev i Sverige på gränsen till Norge: Tänndalen, där vi hyrde en liten mysig stuga för natten. Passade på att gå en yttepytte fjällvandring light.

På väg nedför, uppför var inihelskotta jobbigt!


Lite mera lagom uppför... Mysig stig kantad med orkidéer!


Sedan tankade vi bilen full med bensin och åkte över till Norge. Hade lite lösa planer på vart vi skulle men inte någon benhård ruttplanering. Trollstigen och Geirangerfjorden skulle ingå resten fick komma som det ville och bestämmas lite utifrån väderleksrapporterna ;)


Vårt bästa köp vid Rolands och min första semester tillsammans för många många år sedan: stormköket. Användes till att laga de flesta måltiderna i Norge vilket räddade ekonomin. :)


Hittade en pakettur med båt och buss från Ålesund över Geiranger när jag läste igenom en turistbroschyr som vi nappade på.
Men först Trollstigen, som låg utmed vägen.


 

Slingrigt, slingrigt! Lite läskigt att möta turistbussar i kurvorna. Men utifrån beskrivningen av vägen för 20 år sedan så skulle det här vara rena autobahn ;) Både Roland och jag har varit här när vi var små men ingen av oss minns det. Var det så läskigt att vi förträngt resan?


Efter Trollstigen kunde vi fortsatt bilvägen mot Geiranger men om vi skulle hinna boka paketresan och hitta boende i Ålesund så behövde vi vända direkt och åka ditåt. Vi bestämde oss för Ålesund ändå.

Ångrade mig en smula men då var vi redan på väg bort från Geiranger.


Fanns inga stugor i de mer centrala campingarna utan fick tipset att åka till ett ungdomspensionat (lät inte det ordet konstigt?) Där fanns ett endaste rum kvar som kunde utrustas med extrasäng eftersom vi var tre. Rummet hade gott kunnat passera för en fängelsecell och jämfört med gårdagens mysiga stuga så var det helt klart en antiklimax. Det var dock billigt och efter några glas vin så var det till och med trevligt. Min säng var dessutom väldigt bekväm.


Tidigt dagen därpå åkte vi till Ålesund för att kliva ombord på Kong Harald, Hurtigruttsbåten som skulle ta oss till Geiranger.

Roland och Fredrik i solstolarna på däck.


Vattnet i fjordarna har en fantastisk färg!!


Det går inte att göra rättvisa åt bergen och fjordarna med fotografier men en liten glimt av hur det såg ut kan ni ändå få.


Väl framme i Geiranger blir vi hämtade av en mindre färja för att ta oss i land. Här ger sig Kong Harald iväg mot vidare färder.


Vi hade ca 4 timmars uppehåll i Geiranger innan vi skulle till Hellesylt i andra änden av fjordsnutten i en mindre sightseeingfärja.
När Sanna och jag var här med Grandeur of the Seas så hyrde vi kajak och paddlade i fjorden. Det var nog en av de bästa upplevelserna på den resan så det unnade jag Fredrik och Roland. Själv satt jag kvar i solskenet vid kajen under tiden.


Först måste man få lite koordination på paddlandet...


Sedan bar det iväg. Den gula pricken till vänster är deras kajak.


Resan till Hellesylt var härlig. Båten gled genom vattnet och det var nästan vindstilla. Vi satt på soldäck hela vägen.

I Hellesylt väntade en buss som tog oss igenom en andlös klyfta i Norangsdalen fram till en liten by som heter Öje.

Här kom den stora behållningen av turen för Fredriks del: vi fick kliva ombord på en passbåt som hette duga!


Full fart genom fjordarna - ingen mer pensionärsbåt om Fredrik själv får välja!


Med den mindre motorbåten fräste vi tillbaka mot Ålesund via Hjörundfjorden. Det tog ca 1,5 timma och Fredrik var i extas hela vägen :).


Här hoppar Fredrik av passbåten i Ålesund.


Så var den 12-timmarsfärden slut!
Sov kvar i Ålesund den natten och påbörjade återfärden dagen därpå.

Först åkte vi upp på utsiktsberget i Ålesund.

Det ser nästan ut som en miniatyrstad från ovan. Staden brann tydligen upp nästan helt för drygt 100 år sedan och byggdes sedan upp i jugendstil. Jättefina hus - stan blev tydligen vald till Norges vackraste stad för några år sedan. Förstår det.


Vi hade tänkt åka nedåt för att komma ut vid Idre men när vi kört i flera timmar så kom det en skylt där det stod att vägen var avstängd p g a ras.

Det fanns faktiskt ingen omväg att ta utan vi fick tänka om och åka uppåt mot Trondheim istället för att komma över till Sverige via Åre istället. Tre DYYYRA fjordfärjor, flera vägtullar och många timmar försenade så lyckades vi faktiskt ta oss över till Sverige vid niotiden på kvällen. Man var lite trött på att åka bil vid det laget.


Stannade till innan Åre och hyrde ett rum av en otroligt pratglad jämte. Var så trött då att vi inte ens uppskattade hans uppmuntrande ord om hur bra Volvobilar var. Rummet - och hela huset - var som att sova över hos gammelmormor. Jättegamla möbler och gardiner och det luktade lite därefter också... :/  Men billigt var det.

 

Om det inte varit så sent hade vi testat TV:n - det var länge sedan man såg en tjockteve med grå ruta.... Antikt!


Vaknade till regn, åkte via en grå och regnig inlandsväg via Svenstavik, mot Orsa över Mora - stannade till och åt sen lunch hos Rolands föräldrar i Siljansnäs - och sedan - nästan fyra timmar senare: Äntligen hemma!!


Kul att åka bort men kul att komma hem också.


Sista bilden: Roland blir tallad på rumpan av norskt troll!
Och glad verkar han se ut att vara ändå!

Presentation


Addis Blogg

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17 18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

RSS

Kategorier

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards