Addi

Alla inlägg den 21 maj 2008

Av Adriana - 21 maj 2008 18:19

Var på ett arbetsmöte ikväll som inkluderade rektor, psykologer och föräldrar.

Jag kännetecknar inte mig själv som särskilt psykologisk, egentligen.

Av ren och skär livserfarenhet och ständiga konfrontationer med situationer som kräver en viss emotionell eftertanke så har jag lärt mig (- ganska mycket den hårda vägen -) när det lämpar sig att tala och när det kanske är smartast att bara hålla truten och låta andra tala.


När jag väl eldat upp mig så är jag inte minsta konflikträdd, utan har jag väl stuckit ut hakan så tar jag fajten. Det är ganska sällan som jag själv blir förvånad över de skador jag kan ha orsakat mig själv (nu pratar vi inte kroppsliga skador. Riktiga, handgripliga slagsmål brukar jag faktiskt inte råka in i) utan jag brukar ha gjort ett snabbt överslag om jag tycker att fajten är värd en del mentala skråmor eller inte. Jag räknar med blåmärken om jag ska in i hetluften och dessutom ämnar vinna kampen.


Men det är en sak när det gäller mig själv och min privata person, och en annan sak när jag står inför en jävligt jobbig situation där jag representerar något större, som t ex skolan i detta fall.

När jag egentligen skulle kunna "golva den jäveln" men måste vara tyst och verkligen välja mina ord. Kanske inte ens kan säga hela sanningen utan av hänsyn till andra människor, måste välja att förtiga vissa viktiga inslag som skulle sätta allt i ett helt annat ljus.


Å andra sidan: Varje gång jag lyckats behärska mig och därmed lämnat över pratet till någon annan när jag egentligen hade velat ta ordet och göra mos av motståndaren, så lär jag mig något nytt.

Många gånger kommer det jag velat ha sagt, fast genom någon annan.


Ibland lär jag mig helt nya sätt att uttrycka mig på.

De nya sätten känns som nya blanka verktyg i verktygslådan. Den börjar skramla rätt bra nu: av en massa smarta uttryck, sätt att låta besvärliga människor spegla sina egna uttalanden så att de själva hör vad de står och säger, sätt att nå fram till folk som blockerar sig, sätt att själv hantera frustrationen över att inte bli förstådd.


Kvällens möte slutade faktiskt rätt bra. Trots allt.

Presentation


Addis Blogg

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2008 >>>

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

RSS

Kategorier

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards