Addi

Alla inlägg den 5 februari 2010

Av Adriana - 5 februari 2010 12:05

  

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/svt-stoppade-landet-brunsas_4208875.svd


I onsdags sändes ett nytt avsnitt av programmet "Landet Brunsås", som för övrigt är både intressant och underhållande. Givetvis är temat mat och svensk matkultur.


I det avsnitt som var menat att sändas i onsdags (men som stoppades i sista stund) så hälsar man på hos en peruansk familj som tillagar ett marsvin. Marsvin är en inte alls ovanlig maträtt i Peru, precis som kyckling eller ko inte är något ovanligt på svenska tallrikar. Samtliga djur har en gång levt, pipt, råmat eller vad de nu gör i levande livet - men sedan slaktats och tillagats.


Här i Sverige är dock marsvin ett husdjur och här är väl den enda betänklighet som jag kommer på och står för: marsvinet i serien inhandlades via Blocket och såldes nog med största säkerhet ämnat att bli sällskapsdjur, inte middag. (Hade inte velat sälja en kattunge och sedan se den bli uppäten på TV även om katt skulle kunna vara vardagsmat - !! - i andra länder).


Avsnittet blev hur som helst stoppat då man blev nedringd av folk som tyckte det lät äckligt att se marsvin ätas.

Men, liksom. Är inte kycklingar också söta? Eller små griskultingar och kalvar? Varför ringer folk inte ner SVT:s telefonväxel när man äter kyckling på TV?

Är det inte bättre att det djur vi äter upp haft ett trevligt, omhuldat liv innan den dör? Blir det bättre om de stått i ett litet bås och matats med antibiotika?

Eller handlar det om främlingsfientlighet, att andra kulturers matvanor hemskare än våra?


Ja, jag fattar då inte poängen med upprördheten.


  

Marsvin på fredag? 

Presentation


Addis Blogg

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

RSS

Kategorier

Sök i bloggen


Ovido - Quiz & Flashcards